PROJECT UMBERTO

Een aantal jaren terug, sprak Bert Gooris (een vriend met de ziekte van Duchenne) mij aan. 'Of ik samen met hem een toegankelijk toneelstuk zou willen maken, waarin hij zelf kon meespelen?' In andere toneelverenigingen kon hij (met alle begrip), door zijn mobiliteit, moeilijker terecht. Bert wou graag eens een maffiabaas zijn die meedogenloos moordt ("ik wil eens schieten" zei Bert me). In plaats van op zoek te gaan naar een passend stuk besloot ik zelf wat te schrijven (rekening houdend met Bert zijn wensen

"Umberto" was ontstaan, zij het nog embryonaal. Na veel suggesties ontstond "Umberto 2.0". En nadat het stuk onderworpen werd aan de kritische blik van Sarah was er zoveel gewijzigd dat ik haar tot medeauteur van "Umberto 3.0" bevorderd heb. Nu, 2 jaar later, na een woelige coronaperiode, kunnen we
hopelijk voor u ons dolkomisch toneelspektakel op de planken brengen. 

WIE IS UMBERTO

Umberto, een gevreesde maffiabaas, heeft de plaats ingenomen van moeder-overste en houdt zich verborgen in een nonnenklooster, vanwaar hij zijn geheime operaties uitvoert samen met twee van zijn kompanen die ook infiltreren als non.

Eerst merken de nonnen niets maar al snel begint er van alles op te vallen. Moeder-overste vergeet de getijden, plast rechtopstaand en gebruikt woorden die ze nooit zou gebruiken. De echte moeder-overste, van wie Umberto denkt dat ze vermoord is, infiltreert echter weer als non en maakt het Umberto erg moeilijk. Ook de politie zit achter Umberto aan. Dit is op zich een moeilijke taak, omdat door de strenge kledij niet altijd duidelijk is wie nu wie is. Er moeten listen aan te pas komen. Niets is zoals het lijkt.

DEURENKOMEDIE

Met "Umberto" introduceert de regisseur een totaal nieuw theatergenre, de omgekeerde deurenkomedie. Bij een klassieke deurenkomedie komen de acteurs via verscheidene deuren het podium op dat één centrale ruimte voorstelt waar alles zich afspeelt.

Bij de omgekeerde deurenkomedie komen de acteurs door verscheidene deuren naar verschillende ruimtes. In dit geval: ingang van het klooster, de doucheruimte, de keuken, de kapel, en de slaap-cel. Deze ruimtes overlappen elkaar, dus de deur waarlangs de acteur binnenkomt bepaalt in welke ruimte hij zich bevindt. Acteurs kunnen andere acteurs die zich in een andere ruimte bevinden niet zien of bereiken. Willen ze naar een andere ruimte dan kan dat alleen via de deur. Benieuwd wat dat gaat geven on stage.

Mogelijk gemaakt door:
Marc Van Leuven, Sarah Martens & Bert Gooris
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin